Hypotheek aanpassen -  41268

Hypotheek aanpassen

Een lage rente en een hoge woningwaarde, voor veel mensen is dit een goede gelegenheid om hun huis te verkopen. Toch zijn er meer mogelijkheden om van deze gunstige omstandigheden te profiteren zonder je woning te moeten verkopen. Kom eens langs bij één van onze financieel adviseurs of hypothecair planners en laat je informeren over de mogelijkheden voor het aanpassen van jouw hypotheek.

Gewoon vanaf je eigen bank start je samen met onze adviseur een videogesprek. Dat scheelt je in reistijd en je kan elk moment inloggen. Je adviseur deelt zijn scherm, zodat je dezelfde betrouwbare service krijgt, maar dan op afstand. Veilig én efficiënt! Toch liever langskomen? Dat kan natuurlijk ook. Geef je voorkeur aan bij het inplannen van de afspraak.

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek!

Door een vinkje te plaatsen ga je ermee akkoord dat wij je gegevens verwerken. Meer informatie hierover vind je in onze privacystatement

Oversluiten, verbouwen of extra aflossen?

Nu de verkoopprijzen zo hoog zijn en de rente laag is de vraag al snel of je de woning moet verkopen. Dit lijkt in eerste instantie een gunstige keuze, maar je zal dan ook weer een ander (duur) huis moeten aanschaffen. Je kunt er ook voor kiezen om je huidige hypotheek behouden, maar wél de mogelijkheden benutten die je nu hebt. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de maandlasten, het vergroten van het wooncomfort of de het omlaag brengen van de energierekening. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Hieronder bespreken we de 3 meest voorkomende mogelijkheden.

Veel voorkomende vragen

  • Wanneer moet ik mijn hypotheek oversluiten?
  • Zal ik gaan verbouwen?
  • Is het verstandig om extra af te lossen?
  • Is het beter om mijn woning verkopen?

3 Mogelijkheden om meer uit jouw hypotheek te halen

Hypotheek aanpassen

Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek aflost en een hele nieuwe hypotheek afsluit. Dit kan bij je huidige bank, maar je kunt ook overstappen naar een andere. Heb je vóór 2015 jouw hypotheek afgesloten? Grote kans dat door de rentedaling het voordeliger is om jouw hypotheek over te sluiten. Zo kun je de constructie, voorwaarden en hypotheekrente opnieuw kiezen en profiteer je van de huidige lagere rente.

Hypotheek aanpassen

Hypotheek aanpassen

Sluit jouw hypotheek nog goed aan op jouw wensen? Dan is het niet noodzakelijk om je hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheek. Het aanpassen van een hypotheek kan ook voordelen opleveren. Denk hierbij aan rentemiddeling, de risicoklasse aanpassen of extra aflossen voor lagere maandlasten.

Hypotheek aanpassen

Overwaarde gebruiken

Er is méér wat je met de overwaarde van je woning kunt doen. Het wordt op een gegeven moment bijvoorbeeld tijd je keuken en badkamer te vervangen. Misschien wil je verbouwen, uitbreiden of verduurzamen. Daarmee wordt je woning meer waard en je geniet zelf van meer comfort. Bij een verbouwing mag je tot 100% van de (toekomstige) waarde van je huis lenen, bij verduurzaming wel tot 106%.

Begrippen

Zit je aan het eind van de looptijd van jouw hypotheek? Dan kun je kosteloos een nieuw contract afsluiten met de bank of geldverstrekker. Is het einde van de looptijd nog niet in zicht, dan zit aan oversluiten een boete vast. Toch hoeft dit je niet af te schrikken. De boeterente is nooit méér dan wat je toch al zou betalen. En neem je dat ‘verlies’, dan kun je je direct breder gaan oriënteren. Wellicht heeft een andere bank wel veel gunstigere voorwaarden. Je financieel adviseur rekent precies uit of oversluiten, ondanks de boeterente, toch een voordeel voor jou oplevert.

Bij rentemiddeling breek je je huidige rentevaste periode open en spreek je een nieuwe, vaak langere rentevaste periode af met de bank. Waarbij de hypotheekrente een gemiddelde is van je huidige rente en de actuele rente. Na rentemiddeling daalt je rente en daardoor gaan je maandlasten omlaag.

Je betaalt wel een boeterente als je je lopende, rentevaste periode aanpast. Die boeterente hoef je niet in één keer te betalen, maar wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. Zo wordt de boete uitgesmeerd over een langere periode.

Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risicoklasse. Heb je al flink afgelost of is je huis meer waard, dan kan de risicoklasse wellicht omlaag of zelfs vervallen. Ook als de rente nog een tijd vaststaat, je betaalt dan direct minder hypotheekrente. Deze besparing kan oplopen tot duizenden euro’s. Of de risicoklasse tussentijds (dus tijdens de rentevaste periode) omlaag kan, hangt af van de bank en van jouw eigen situatie.

Van extra aflossen gaan je maandlasten omlaag. Je kunt dat doen als je een erfenis hebt gekregen of een flinke som gespaard hebt. Maar is de vraag of het altijd verstandig is. Breng eerst in kaart of je dat geld wel echt ‘over’ hebt. Wat je in huis stopt, kun je namelijk niet meer pinnen. Kun je dat bedrag langdurig missen? Hoe is je pensioen geregeld? Wat gebeurt er als je auto stuk gaat of als je je baan kwijtraakt?

Extra aflossen betekent dat je overwaarde voor je woning creëert. Overwaarde is namelijk alles wat je in handen krijgt als je woning verkoopt, alles wat je niet nodig hebt om je hypotheek af te lossen. Koop je hierna een nieuwe woning, dan kun je alleen hypotheek krijgen voor wat niet door die overwaarde gedekt wordt, je zult die moeten inzetten. Kortom: je kunt dat geld daarna niet meer voor iets anders gebruiken en je bent bovendien het belastingvoordeel kwijt.

Laatste (mogelijke) nadeel: als je een deel aflost, loopt toch de maximale looptijd van 30 jaar voor rente-aftrektijd door. Die stopt alleen als je de volledige hypotheek aflost. Kortom: extra aflossen is zeker een mogelijkheid om je bestedingsruimte te vergroten, maar er zitten haken en ogen aan die je goed tegen dat voordeel moet afwegen.

Onafhankelijke hypotheekadviseurs

In Drenthe en Overijssel beschikken wij over eigen onafhankelijke hypotheekadviseurs die werken onder de naam Lamberink Financieel Adviseurs. In Groningen werken we samen met De Hypotheekshop en in Friesland met De Hypotheker. Net als Lamberink Financieel Adviseurs zijn ook De Hypotheekshop en De Hypotheker onafhankelijk en bemiddelen zij ook voor alle belangrijke geldverstrekkers.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie