Hypotheek aanpassen -  41268

Hypotheek aanpassen

Een lage rente en een hoge woningwaarde, voor veel mensen is dit een goede gelegenheid om hun huis te verkopen. Toch zijn er meer mogelijkheden om van deze gunstige omstandigheden te profiteren zonder uw woning te moeten verkopen. Kom eens langs bij één van onze financieel adviseurs of hypothecair planners en laat u informeren over de mogelijkheden voor het aanpassen van uw hypotheek.

Gewoon vanuit huis start u samen met onze adviseur een videogesprek. Dat scheelt in reistijd en u kunt elk moment inloggen. De adviseur deelt zijn scherm, zodat u dezelfde betrouwbare service krijgt, maar dan op afstand. Veilig én efficiënt! Toch liever langskomen? Dat kan natuurlijk ook. Geef uw voorkeur aan bij het inplannen van de afspraak.

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek!

Door een vinkje te plaatsen gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens verwerken. Meer informatie hierover vindt u in onze privacystatement

Oversluiten, verbouwen of extra aflossen?

Nu de verkoopprijzen zo hoog zijn en de rente laag is de vraag al snel of u de woning moet verkopen. Dit lijkt in eerste instantie een gunstige keuze, maar u zult dan ook weer een ander (duur) huis moeten aanschaffen. U kunt er ook voor kiezen om de huidige hypotheek te behouden, maar wél de mogelijkheden benutten die u nu heeft. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de maandlasten, het vergroten van het wooncomfort of het omlaag brengen van de energierekening. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt. Hieronder bespreken we de 3 meest voorkomende mogelijkheden.

Veel voorkomende vragen

  • Wanneer moet ik mijn hypotheek oversluiten?
  • Zal ik gaan verbouwen?
  • Is het verstandig om extra af te lossen?
  • Is het beter om mijn woning verkopen?

3 Mogelijkheden om meer uit uw hypotheek te halen

Hypotheek aanpassen

Hypotheek oversluiten

De hypotheek oversluiten betekent dat u uw huidige hypotheek aflost en een hele nieuwe hypotheek afsluit. Dit kan bij de huidige bank, maar u kunt ook overstappen naar een andere geldverstrekker. Hebt u vóór 2015 een hypotheek afgesloten? Grote kans dat door de rentedaling het voordeliger is om uw hypotheek over te sluiten. Zo kunt u de constructie, voorwaarden en hypotheekrente opnieuw kiezen en profiteert u van de huidige lagere rente.

Hypotheek aanpassen

Hypotheek aanpassen

Sluit uw hypotheek nog goed aan op uw wensen? Dan is het niet noodzakelijk om de hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheek. Het aanpassen van een hypotheek kan ook voordelen opleveren. Denk hierbij aan rentemiddeling, de risicoklasse aanpassen of extra aflossen voor lagere maandlasten.

Hypotheek aanpassen

Overwaarde gebruiken

Er is méér wat u met de overwaarde van uw woning kunt doen. Het wordt op een gegeven moment bijvoorbeeld tijd de keuken en badkamer te vervangen. Misschien wilt u verbouwen, uitbreiden of verduurzamen. Daarmee wordt de woning meer waard en geniet u zelf van meer comfort. Bij een verbouwing mag u tot 100% van de (toekomstige) waarde van uw huis lenen, bij verduurzaming wel tot 106%.

Begrippen

Nadert het einde van de looptijd van uw hypotheek? Dan kunt u kostenloos een nieuw contract afsluiten met de bank of geldverstrekker. Is het einde van de looptijd nog niet in zicht, dan zit aan oversluiten een boete vast. Toch hoeft dit u niet af te schrikken. De boeterente is nooit méér dan wat u toch al zou betalen. En neemt u dat ‘verlies’, dan kunt u direct breder gaan oriënteren. Wellicht heeft een andere bank wel veel gunstigere voorwaarden. Uw financieel adviseur rekent precies uit of oversluiten, ondanks de boeterente, toch een voordeel voor u oplevert.

Bij rentemiddeling wordt de huidige rentevaste periode open gebroken en spreekt u een nieuwe, vaak langere rentevaste periode af met de bank. Waarbij de hypotheekrente een gemiddelde is van uw huidige rente en de actuele rente. Na rentemiddeling daalt de rente en daardoor gaan de maandlasten omlaag.

U betaalt wel een boeterente wanneer u de lopende, rentevaste periode aanpast. Die boeterente hoeft u niet in één keer te betalen, maar wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. Zo wordt de boete uitgesmeerd over een langere periode.

De hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risicoklasse. Heeft u al flink afgelost of is uw huis meer waard, dan kan de risicoklasse wellicht omlaag of zelfs vervallen. Ook als de rente nog een tijd vaststaat, u betaalt dan direct minder hypotheekrente. Deze besparing kan oplopen tot duizenden euro’s. Of de risicoklasse tussentijds (dus tijdens de rentevaste periode) omlaag kan, hangt af van de bank en van uw eigen situatie.

Van extra aflossen gaan de maandlasten omlaag. U kunt dat doen als u een erfenis hebt gekregen of een flinke som gespaard hebt. Maar de vraag is of het altijd verstandig is. Breng eerst in kaart of u dat geld wel echt ‘over’ heeft. Wat u in uw huis stopt, kunt u namelijk niet meer pinnen. Kunt u dat bedrag langdurig missen? Hoe is uw pensioen geregeld? Wat gebeurt er als de auto stuk gaat of als u uw baan kwijtraakt?

Extra aflossen betekent dat u overwaarde voor uw woning creëert. Koopt u hierna een nieuwe woning, dan kunt u alleen hypotheek krijgen voor wat niet door die overwaarde gedekt wordt, u zult die moeten inzetten. Kortom: u kunt dat geld daarna niet meer voor iets anders gebruiken en u bent bovendien het belastingvoordeel kwijt.

Laatste (mogelijke) nadeel: als u een deel aflost, loopt toch de maximale looptijd van 30 jaar voor rente-aftrektijd door. Die stopt alleen wanneer u de volledige hypotheek aflost. Kortom: extra aflossen is zeker een mogelijkheid om de bestedingsruimte te vergroten, maar er zitten haken en ogen aan die u goed moet afwegen.

Onafhankelijke hypotheekadviseurs

In Friesland, Drenthe en Overijssel beschikken wij over eigen onafhankelijke hypotheekadviseurs die werken onder de naam Lamberink Financieel Adviseurs. In Groningen werken we samen met De Hypotheekshop. Net als Lamberink Financieel Adviseurs is ook De Hypotheekshop onafhankelijk en bemiddelen zij ook voor alle belangrijke geldverstrekkers.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie