Dalend woningaanbod leidt tot minder transacties in Noord-Nederland

Geschreven door Harry Lamberink RM op 24 oktober 2018

Meerdere gemeenten in het noordelijke deel van Nederland maken een daling van het aantal woningverkopen door. De oorzaak hiervan moet gezocht worden in de beperkte keuzemogelijkheden voor woningzoekers, het aanbod blijft namelijk gestaag dalen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2018 van Lamberink Makelaars & Adviseurs (partner in Dynamis).

Particuliere beleggers maken Groningen ontoegankelijk voor starters
Circa 39% minder appartementen worden per 1 oktober aangeboden in Groningen vergeleken met een jaar eerder. Met name huishoudens die na hun studententijd een woning willen kopen in Groningen ervaren de problemen van het aanbodtekort, door het gebrek aan kapitaal leggen deze huishoudens het vaak af tegen particuliere beleggers. Appartementen in studentensteden zijn namelijk erg populair onder dit type beleggers. Bekend is dat particuliere beleggers bij maar liefst een op de zeven verkochte woningen in Groningen betrokken zijn.

Coevorden maakt hoogste prijsstijging door
De prijzen zijn in Coevorden het sterkst gestegen van alle gemeenten binnen de provincie Drenthe. Een vierkante meter woonruimte is in Coevorden maar liefst 18% in waarde toegenomen in een jaar tijd. Verklaring voor deze bovengemiddelde prijsstijging ligt in het lage prijsniveau van de gemeente Coevorden. Binnen de provincie Drenthe heeft deze gemeente namelijk het laagste prijsniveau. In het afgelopen kwartaal wordt in Emmen historisch gezien het hoogste prijsniveau behaald sinds het begin van de meting in 2008. Per vierkante meter betaalde een woningkoper in deze gemeente gemiddeld 5% meer dan vorig jaar, het prijsniveau komt daardoor uit op € 1.550 per vierkante meter.

Toenemend aantal huishoudens uit Emmen verhuizen naar Coevorden
De krapte op de woningmarkt van Assen in het derde kwartaal vertaalt zich in een lager aandeel huishoudens dat vanuit Groningen richting Assen verhuisd. Waar in 2016 en 2017 het aandeel Groningse huishoudens in Assen steeds toenam, is in het eerste half jaar van 2018 een afname zichtbaar. Mede door het lage prijsniveau in Coevorden vinden huishoudens uit het nabijgelegen Emmen juist in toenemende mate de Coevordense woningmarkt. Waar in 2013 nog 7% van alle verhuizingen huishoudens uit Emmen betrof, is dat in het eerste half jaar van 2018 opgelopen naar 12%.

Download de rapportage

Harry Lamberink RM
Neem contact op met Harry

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Verhuisbericht

Verhuisbericht

Makelaardij Zuidlaren
Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Bekijk overzicht