Hypotheekadvies
Als je overweegt een huis te kopen komen er allerlei vragen op je af, vooral op financieel gebied:
- Met welke kosten krijg ik te maken?
- Hoeveel kan ik lenen?
- Wat worden mijn bruto en netto maandlasten?
- Welke hypotheekvorm past het beste bij mij?
- Is er een overlijdensrisicoverzekering nodig?
- Kan ik blijven wonen als ik arbeidsongeschikt wordt?
- Welke hypotheekregels gelden er als ik het huis ga verduurzamen?
- Welke geldverstrekker heeft voor mij de beste voorwaarden en de laagste rente?
Voor deze en andere vragen is het verstandig een afspraak te maken met een goede en deskundige hypotheekadviseur.
Dus, waar wacht je op?
Zeker van een verantwoord hypotheekadvies
Elke persoonlijke situatie is anders
Jouw hypotheek moet passen bij jouw situatie. Bij het afsluiten, oversluiten, aanpassen of verhogen van een hypotheek zullen wij altijd rekening houden met jouw wensen en doelstellingen.
Wij kijken verder dan alleen vandaag
Ook de komende jaren moet uw hypotheek bij je passen. Wij geven onafhankelijk en betrouwbaar hypotheekadvies op maat. Ongeacht jouw situatie en in elke fase van jouw leven.
Niet meer de deur uit voor een hypotheekgesprek?
Bij Lamberink hoeft dat ook niet meer! Je hebt nu de mogelijkheid om een videogesprek te voeren met jouw persoonlijk adviseur. Je kunt tijdens dit gesprek meekijken op het scherm van de adviseur. Hierdoor hou je dezelfde betrouwbare service die je gewent bent van Lamberink, maar dan gewoon thuis. Veilig én efficiënt!
Uiteraard ben je ook nog steeds welkom bij ons op kantoor. Geef jouw voorkeur aan bij het inplannen van de afspraak.
De specialist voor de juiste hypotheek
Bij Lamberink hebben we zowel Erkend Financieel Adviseurs als Erkend Hypothecair Planners.
Wij beschikken over een ruime keuze uit hypotheekverstrekkers. Tevens zijn wij onafhankelijk. Hierdoor is jouw persoonlijke situatie het uitgangspunt voor onze onafhankelijke adviezen.
Bij ons ben je verzekerd van een verantwoord hypotheekadvies.
Daarnaast voldoen we aan alle eisen en bezitten alle keurmerken die er landelijk zijn voor bureaus voor financieel advies.
Onafhankelijke hypotheekadviseurs
In Friesland, Drenthe en Overijssel beschikken wij over eigen onafhankelijke hypotheekadviseurs die werken onder de naam Lamberink Hypotheken & Verzekeringen.
In Groningen werken we samen met De Hypotheekshop.
Net als Lamberink Hypotheken & Verzekeringen is ook De Hypotheekshop onafhankelijk en bemiddelen zij ook voor alle belangrijke geldverstrekkers.
Groningen Friesland / Drenthe / Overijssel
Begrippen
Nadert het einde van de looptijd van jouw hypotheek? Dan kun je kostenloos een nieuw contract afsluiten met de bank of geldverstrekker. Is het einde van de looptijd nog niet in zicht, dan zit aan oversluiten een boete vast. Toch hoeft dit je niet af te schrikken. De boeterente is nooit méér dan wat je toch al zou betalen. En neem je dat ‘verlies’, dan kun je direct breder gaan oriënteren. Wellicht heeft een andere bank wel veel gunstigere voorwaarden. Jouw financieel adviseur rekent precies uit of oversluiten, ondanks de boeterente, toch een voordeel voor je oplevert.
Bij rentemiddeling wordt de huidige rentevaste periode open gebroken en spreek je een nieuwe, vaak langere rentevaste periode af met de bank. Waarbij de hypotheekrente een gemiddelde is van jouw huidige rente en de actuele rente. Na rentemiddeling daalt de rente en daardoor gaan de maandlasten omlaag.
Je betaalt wel een boeterente wanneer je de lopende, rentevaste periode aanpast. Die boeterente hoef je niet in één keer te betalen, maar wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. Zo wordt de boete uitgesmeerd over een langere periode.
De hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risicoklasse. Heb je al flink afgelost of is jouw huis meer waard, dan kan de risicoklasse wellicht omlaag of zelfs vervallen. Ook als de rente nog een tijd vaststaat, je betaalt dan direct minder hypotheekrente. Deze besparing kan oplopen tot duizenden euro’s. Of de risicoklasse tussentijds (dus tijdens de rentevaste periode) omlaag kan, hangt af van de bank en van jouw eigen situatie.
Van extra aflossen gaan de maandlasten omlaag. Je kunt dat doen als je een erfenis hebt gekregen of een flinke som gespaard hebt. Maar de vraag is of het altijd verstandig is. Breng eerst in kaart of je dat geld wel echt ‘over’ hebt. Wat je in jouw huis stopt, kun je namelijk niet meer pinnen. Kun je dat bedrag langdurig missen? Hoe is het pensioen geregeld? Wat gebeurt er als de auto stuk gaat of als je jouw baan kwijtraakt?
Extra aflossen betekent dat je overwaarde voor je woning creëert. Koop je hierna een nieuwe woning, dan kun je alleen hypotheek krijgen voor wat niet door die overwaarde gedekt wordt, je zult die moeten inzetten. Kortom: je kunt dat geld daarna niet meer voor iets anders gebruiken en je bent bovendien het belastingvoordeel kwijt.
Laatste (mogelijke) nadeel: als je een deel aflost, loopt toch de maximale looptijd van 30 jaar voor rente-aftrektijd door. Die stopt alleen wanneer je de volledige hypotheek aflost. Kortom: extra aflossen is zeker een mogelijkheid om de bestedingsruimte te vergroten, maar er zitten haken en ogen aan die je goed moet afwegen.