Help, ik ben een startende ondernemer!

Geschreven door Sjoerd Heusinkveld op 20 oktober 2021

Na de turbulente tijd van corona en lockdowns in de afgelopen periode lijkt het erop dat we langzamerhand terug kunnen naar het oude ‘normaal’. Dit merken we ook op de huidige winkelmarkt, waar steeds meer jonge en startende ondernemers zich vol frisse moed melden voor hun zoektocht naar een geschikt pand.

Het is echter voor startende ondernemers (helaas) lastiger om een pand te huren vanwege het feit zij vaak nog geen ervaring hebben en geen financiële gegevens kunnen overleggen. Om het de startende ondernemers iets makkelijker te maken zal ik in deze blog enkele tips geven waar men op moet letten bij de start van hun zoektocht naar het pand om hun ondernemingstalent te kunnen uitoefenen.

Businessplan
In de praktijk zie je dat veel startende ondernemers als eerste stap op zoek gaan naar een geschikt pand. In eerste instantie natuurlijk geen ongewone gedachte, maar mijns inziens niet de stap die als eerste moet worden gemaakt. Belangrijkste bij het starten van een onderneming is namelijk het maken en hebben van een goed ondernemersplan waarin alle facetten van de startende onderneming uiteengezet worden. Het concept, het financiële plaatje en de visie van de startende onderneming zijn belangrijke onderdelen van een ondernemersplan. Het is dan ook het visitekaartje van je onderneming die je afgeeft aan onder andere verhuurders. Met name voor verhuurders is dit plan een belangrijke factor waarop zij beoordelen of zij aan een (startende) ondernemer willen verhuren of niet. Belangrijk voor een verhuurder is dat zij een overeenkomst aan gaan met een (startende) ondernemer waarvan zij overtuigd zijn een goede verhuurder-huurder relatie te kunnen hebben en daarnaast zekerheid hebben tot betaling van de huurpenningen. Maak dus voordat je op zoek gaat naar het pand voor je onderneming een goed ondernemersplan op om de zoektocht (sneller) te laten slagen!

Bestemming
Belangrijk facet waar je rekening mee moet houden bij de zoektocht naar een geschikt pand voor je onderneming is de bestemming. Als huurder ben je in beginsel zelf verantwoordelijk voor het feit of jouw ondernemingsconcept onder de bestemmingsplanvoorschriften valt of niet. Indien jouw concept niet onder de bestemmingsvoorschriften valt van het specifieke pand of de gemeente niet wil meewerken aan een wijziging bestemming, dan betekent dat dat je jouw onderneming niet kan en mag uitoefenen vanuit dit pand. Het is om deze reden dan ook belangrijk om te onderzoeken of jouw concept onder de op dat specifieke pand toepasselijke bestemmingsvoorschriften valt of niet. De gemeente is dé instantie die deze voorschriften opstelt en bestemmingen toedeelt aan panden. Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl vind je eenvoudig de geldende bestemmingsplan (voorschriften) per adres. Let op: elke gemeente hanteert andere normen/benamingen, dus bij twijfel neem altijd even contact op met de betreffende gemeente waar het pand in gelegen is om er zeker van te zijn dat je je hier mag vestigen of vraag de betreffende makelaar van het pand om hulp en advies.

Advies
Belangrijk is uiteraard om voldoende advies in te winnen en hulp in te schakelen bij het opstarten van je nieuwe onderneming. Hiervoor kun je bij diverse specialisten terecht waaronder de accountant, de notaris en natuurlijk de makelaar. Mocht je van plan zijn een eigen onderneming te starten en op zoek willen gaan naar een geschikt pand, neem dan contact op met een makelaar in de buurt om je hier bij te adviseren en je eventueel te begeleiden in de aankoop/ -huur van een pand. Neem je de voorgaande punten in acht bij je zoektocht, dan moet je zeker snel een geschikt pand kunnen vinden voor jouw toekomst!

Sjoerd Heusinkveld
Neem contact op met Sjoerd