Interesse in commercieel vastgoed neemt toe

Het laatste kwartaal van 2021 nam op funda in business de interesse in commercieel vastgoed toe. Het totaal aantal bekeken bedrijfspanden op het platform lag 17% hoger dan in het derde kwartaal. Daarmee kwam nog net voor het eind van het jaar een eind aan de dalende lijn die begin 2021 was ingezet.

Ook het aantal contactaanvragen met bedrijfsmakelaars steeg tussen het derde en vierde kwartaal, met 14%. Hierbij valt vooral de interesse in kantoorruimtes op. Daarentegen nam, na een eerdere stijging, de interesse in horecalocaties juist weer af. Dit lijkt gerelateerd aan de coronamaatregelen, die in het vierde kwartaal werden aangescherpt.

Joost Dop, CEO funda: ‘De toenemende interesse in kantoorruimtes is opvallend. We horen van makelaars dat de vraag in de markt daarbij ook verandert, doordat men dankzij de coronacrisis anders kijkt naar de inrichting van kantoren en werkplekken. Echter, bij horeca laten onze cijfers een daling zien in de interesse in horecapanden, precies vanaf half november, toen de eerste strengere coronamaatregelen ingingen voor de horeca.’

Meer interesse en andere wensen kantoorruimtes

De interesse in kantoorruimtes steeg niet alleen ten opzichte van het derde kwartaal in 2021, maar ook ten opzichte van een jaar eerder – het vierde kwartaal van 2020. Roy Duijn, vennoot en bedrijfsmakelaar Vastgoed van Snelder Zijlstra: ‘Bedrijven bereiden zich voor op het nieuwe normaal en zoeken daarvoor passende ruimte. Er is vraag naar eenzelfde hoeveelheid metrages als voor de coronacrisis, maar de ruimte wordt anders ingedeeld. Voor het eerst bewegen ook de wat grotere kantoorzoekers zich. In deze zoektocht krijgen faciliteiten voor werknemers meer aandacht en door het hybride werken wordt een wij-gevoel op kantoor belangrijker.’

Concurrentie per bedrijfspand neemt toe

In het vierde kwartaal van 2021 werden meer nieuwe bedrijfspanden aangemeld op funda in business dan in het derde kwartaal (een stijging van 10%). Onderaan de streep daalt het aantal bedrijfspanden dat op funda in business staat echter. Door de toenemende interesse en het afnemende aanbod wordt ook op de markt van commercieel vastgoed de concurrentie op beschikbaar aanbod steeds groter.

Ook bij Lamberink Bedrijfsmakelaars merken wij dat er steeds meer behoefte is aan een 'passende' ruimte en locatie Of dit nu voor een groeiende- of krimpende onderneming is. Benieuwd wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via bedrijfsmakelaars@lamberink.nl of bel 0592 33 84 20.

*Dit artikel verscheen eerder op fundainbusiness.nl.