Koopwoningmarkt houdt wind in de rug

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM kende in het 4de kwartaal van 2015 een nieuw record wat betreft het aantal geregistreerde transacties. De vereniging registreerde 40.158 verkopen van bestaande koopwoningen, 15% meer dan het jaar ervoor. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 52.000 transacties*.

* De nieuwste kwartaalcijfers die de NVM uitgeeft, zijn voorlopig.

De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal meer dan 142.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaarsondernemingen. Dat komt neer op ruim 185.000 transacties voor de gehele markt, zoals de NVM voorspelde. De transactieprijs van woningen is in het 4de kwartaal 2015 verder gestegen.

Vergeleken met een kwartaal eerder bedraagt de stijging 1,8%, de prijsontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder is +5,0%. “De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog bijna 10% onder het niveau bij de start van de crisis, maar inmiddels wel 10% hoger dan op het dieptepunt”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Goed vierde kwartaal met grote regionale verschillen
De dalende tendens bij het aanbod van koopwoningen houdt volgens de NVM aan. Er staan halverwege het vierde kwartaal 2015 ruim 128.000 woningen in aanbod bij NVM-makelaars (totale markt: 168.000). “Er is sprake van een doorgaande daling”, aldus Hukker. “In vergelijking met een jaar geleden staat er bijna 14% minder in aanbod.” Aan de daling van de vraagprijs is het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds het begin van de crisis een einde gekomen. De vraagprijs in vergelijking met een jaar eerder steeg met 0,5%. Vanaf de vraagprijspiek in 2008 is de vraagprijs met ruim 12% gedaald.

De problematiek rond restschulden blijft evenwel hardnekkig. Hukker: “Om dat probleem – waar ruim een kwart van de woningbezitters mee kampt - op te lossen, is een lange adem nodig. Daar zijn we zeker nog een paar jaar zoet mee.”

De NVM-makelaars hebben een goed vierde kwartaal 2015 achter de rug met totaal ruim 40.000 transacties op de bestaande koopwoningmarkt (totale markt: 52.000). “Dat is een recordaantal voor NVM-makelaars”, zegt Hukker, “maar geen record voor de totale koopwoningmarkt, omdat ons marktaandeel in de laatste jaren is toegenomen tot meer dan 75%.”

Volgens Hukker houdt de koopwoningmarkt de wind goed in de rug. “Dat heeft meerdere oorzaken”, zegt hij. “De hypotheekrente is ontzettend laag, zodat de netto lasten bij een koopwoning in vergelijking tot een aantal jaren terug sterk zijn gedaald, terwijl die lasten bij een huurwoning juist sterk zijn gestegen.

Verder zien we dat het consumentenvertrouwen enorm is toegenomen.” Dankzij de lage rente en het enorme consumenten vertrouwen houdt de woningmarkt de wind in de rug. “De effecten van een verdere verlaging van de NHG-grens, het feit dat je meer eigen geld mee moet nemen om een huis te kopen en dat je ook minder mag lenen, lijken de markt niet te beïnvloeden en beperken wellicht de effecten van de oververhitting in de markt die je hier en daar ziet.”

Gedetailleerde marktinformatie in uw regio per type woning of voor heel Nederland, kunt u hier vinden.

Bron: NVM

Interessant nieuws

Bekijk overzicht

Kloosterveen groeit

De gewilde woonwijk Kloosterveen groeit, zo is te lezen in de ruimtelijke plannen van de gemeente Assen. Er kunnen in totaal zo’n 2.250 nieuwe woningen gebouwd worden op het land...

Er hangt een succesvolle verko(o)p(er) in de lucht!

U wilt uw huis verkopen, maar weet nog niet waar uw droomhuis precies staat? Verbreed uw horizon en maak kans op een gratis ballonvaart over Hardenberg en...
Bekijk overzicht