Krapte op platteland stuwt woningprijs omhoog

Voorheen stonden er zo’n 600 vrijstaande en landelijk gelegen woningen bij Buitenstate te koop. Nu is dat nog niet eens de helft. Oorzaak? Er zijn in 2020 een recordaantal plattelandswoningen verkocht: bijna 6.500. En er is bijna geen nieuw huizenaanbod waardoor de prijzen omhoogstuwen. Ook op het platteland.

Buitenstate makelaars bepleiten daarom een flexibelere houding van gemeenten voor bestemmingsplanwijzigingen in het agrarisch gebied. Buitenstate, een samenwerking van 40 NVM kantoren, is gespecialiseerd in landelijk wonen. Sinds 2017 houden zij de ontwikkelingen in dit marktsegment bij. In dat jaar werden er zo’n 3.500 plattelandswoningen verkocht, nu dus bijna het dubbele. Met de toename in het aantal verkopen, stegen ook de prijzen mee. En ondertussen is er te weinig nieuw aanbod. In het laatste kwartaal van vorig jaar stonden er een krappe 2.300 plattelandswoningen te koop. In het tweede kwartaal waren dat er nog ruim 3.400.

Prijsstijging van bijna twee ton!
In 2019 zat de gemiddelde transactieprijs rond de € 500.000. Nu, over de laatste kwartalen van vorig jaar, was dat € 609.000. En dat is de laatste jaren enorm omhooggegaan. In 2017 (Q2 en Q3) was dit nog € 417.00. Dat is dus een prijsstijging van bijna twee ton in vier jaar! Ook werd er toen veel minder verkocht: 1.818 huizen in 2e en 3e kwartaal van 2017, tegenover 3.379 in Q3 en Q4 van 2020.

Landelijk wonen nog aantrekkelijk
Toch is wonen op het platteland nog steeds vele malen goedkoper dan in de stad. De mediane transactieprijs voor vrijstaande woningen en woonboerderijen op het platteland zit momenteel op 3.160 per m2. En dit was het vorige half jaar 2.879. Ter vergelijking: binnen de ring van Amsterdam betaal je gemiddeld € 7.000 per m2 (bron: makelaaramsterdam.nl).

Flexibele opstelling gemeenten
Corona heeft de trek naar het platteland vermoedelijk versterkt. De verwachting is dat er – mede door de stikstofcrisis – veel boeren zullen stoppen. Buitenstate vraagt daarom aan gemeenten een positieve houding voor herbestemmingsprojecten op het platteland. Zij stuurt daarom binnenkort een brief naar de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Mede gezien het woningtekort, dat landelijk speelt, is er behoefte aan een vernieuwende visie op de woningmarkt. Zeker op het platteland.

Van agrarische naar woonbestemming
“Momenteel is het voor particulieren vrij lastig om een woonbestemming te krijgen op een voormalig agrarisch object”, vertelt Harry Lamberink van Lamberink Makelaars, een van de aangesloten landelijk wonen specialisten van Buitenstate in Noord-Nederland. “Milieuregels zijn vaak de bottleneck. Toch is er veel vraag naar woon/werk bestemmingen op het platteland. Denk aan zorgboerderijen, B&B’s en andere ondernemers die wonen en werken willen combineren.”

Van een voormalig boerenbedrijf kun je gemakkelijk drie woningen realiseren. En met nieuwbouw - of verbouw van de bijbehorende gebouwen - op het erf, nog veel meer. Naast voordelen als: het tegengaan van verval en leegstaande erven, vergroot je daarmee ook de leefbaarheid op het platteland. Er is voldoende ruimte voor een moestuin of het houden van hobbydieren. Door samen op één erf te wonen kun je deze voorzieningen delen.

Woonwensenonderzoek
Buitenstate ontvangt wekelijks aanvragen van mensen die een zorgboerderij, dierenpension of bedrijf aan huis willen starten. Momenteel is het pad daarnaartoe hobbelig en lang. Het duurt soms jaren voordat men wat vindt.

Om meer inzicht te krijgen in de woonwensen op het platteland, start Buitenstate een woonwensenonderzoek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@buitenstate.nl.

Krapte op platteland stuwt woningprijs omhoog
Gertie Steffens
Neem contact op met Gertie

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie