Na jaren van protest: start bouw ‘omstreden’ woningen Klenckestraat in Assen.

Geschreven door Mieke Bakker op 24 juli 2023

'Deze nieuwe manier van bouwen zorgt voor een kortere bouwtijd' Aan de Klenckestraat in Assen is begonnen met de realisatie van 12 eengezinswoningen. Deze huizen kwamen niet zonder slag of stoot tot stand, bewoners van de straat hebben zich jarenlang verzet tegen de bouw ervan.

De grond waar de woningen op komen werd door de buurt namelijk gekoesterd als ‘groene ontmoetingsplek’, met onder meer een moestuin. Een bewonersgroep ging tot aan de Raad van State om de huizenbouw tegen te houden of desnoods in te stemmen met acht woningen, maar die besliste vorig jaar dat de gemeente in haar recht stond en – ondanks de soms gebrekkige communicatie richting de bewoners – geheel binnen het bestemmingsplan voor de grond had gehandeld én de noodzaak van huizenbouw in Assen had aangetoond.

Vertrouwen
Eind april is de bouwer, Fijn Wonen, in opdracht van vastgoedonderneming Newomij gestart met de bouw. De oplevering van deze energiezuinige huurwoningen is vooralsnog gepland voor september 2023. Robbert Ter Weijden, lid Raad van Bestuur van Newomij: ,,We zijn blij dat we weer een aantal duurzame woningen aan onze vastgoedportefeuille kunnen toevoegen. In Assen bezitten we meerdere woningposities en op grond van onze positieve ervaringen hebben we vertrouwen in de lokale verhuurmarkt.’’

De 12 woningen worden gerealiseerd volgens de ‘bouwen in één dag-methode’ van Fijn Wonen. Hierbij worden nagenoeg alle componenten (vloeren, wanden en gevels) van de woningen kant-en-klaar in een fabriek geproduceerd en in een kort tijdsbestek op de bouwlocatie in elkaar gezet op de aangelegde fundering.

Kortere bouwtijd
Het bouw- en productieproces is volgens Ter Weijden gericht op het snel realiseren van betaalbare, mooie en duurzame woningen. ,,Deze nieuwe manier van bouwen zorgt voor een kortere bouwtijd, minder overlast voor omwonenden en minder verkeersbewegingen. Dit alles leidt weer tot minder CO₂-uitstoot.”

Bron: DvnH

Na jaren van protest: start bouw ‘omstreden’ woningen Klenckestraat in Assen.
Mieke Bakker
Neem contact op met Mieke

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Bekijk overzicht