Nieuwe woning financieren? Er is meer mogelijk dan u denkt!

Geschreven door Richard Derks op 26 augustus 2022

Heeft u een eigen woning en overweegt u een nieuwe woning te kopen? Voor deze woning heeft u waarschijnlijk een hypotheek nodig. Hierbij moet u keuzes gaan maken inzake hypotheekvorm, de (gewenste) hoogte van uw hypotheek, hypotheekrente, hypotheekaanbieders en de voorwaarden. Tegenwoordig kunt u ervoor kiezen om de huidige hypotheek mee te verhuizen naar uw nieuwe droomwoning. Richard Derks, financieel adviseur bij Lamberink Makelaars & Adviseurs, vertelt graag over de verhuisregeling en de voordelen hiervan.

Verhuizen rente en rente-vast periode

Wanneer u al een hypotheek op u huidige woning hebt dan zijn er in hoofdlijnen twee mogelijkheden bij het kopen van uw nieuwe droomwoning. U sluit een nieuwe hypotheek af, of u neemt uw huidige hypotheek mee. Bij het meeverhuizen van uw huidige hypotheek blijven de voorwaarden en de rente ongewijzigd. Wat voor u de meest optimale keuze is hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.

Wanneer uw huidige hypotheek nog goed aansluit bij uw situatie en de koopsom van uw nieuwe woning, dan kunt deze in veel gevallen ‘meenemen’. Het is hierbij goed om te weten dat u feitelijk wél een nieuwe hypotheek afsluit. U neemt hierin alleen de huidige hypotheekrente, maandlasten en andere voorwaarden mee. Wel moet u de hypotheek afsluiten bij de huidige hypotheekversterker.

De huidige rente en rentevast-periode worden verwerkt in de nieuwe hypotheek. Stel dat u een rentepercentage van 3,9 % heeft en een rentevast periode van nog 3 jaar. Dan neemt u dit percentage en periode mee. Dit kan een voordeel zijn wanneer u een lagere hypotheekrente heeft afgesloten en dit voordeliger is om de oude hypotheek mee te nemen naar uw nieuwe woning. U profiteert dan bij u uw nieuwe hypotheek van een lagere rente.

Hogere koopsom van uw droomwoning

Wanneer uw droomwoning een hogere koopsom heeft dan de huidige hypotheek dan heeft u vaak een tweede lening deel nodig. U sluit dan een tweede hypotheek af bovenop de huidige hypotheek.

Is het slim om de hypotheek mee te nemen?

Of het handig is om de hypotheek mee te nemen, hangt af van de voorwaarden die gelden voor de huidige hypotheek. Wanneer de huidige hypotheek is afgesloten onder lage rentetarieven, dan is het zeker interessant om het meeverhuizen van de voorwaarden te overwegen. Wanneer de actuele rentetarieven op dit moment lager liggen dan de rentetarieven van uw huidige hypotheek, dan is het uiteraard gunstiger om een nieuwe hypoheek af te sluiten. Het voordeel is dat u bij het verhuizen naar een nieuwe woning boetevrij uw hypotheek kunt wijzigen of een nieuwe hypotheek kunt afsluiten.

Wilt u ook weten wat voor u de meest optimale oplossing geeft bij verhuizen? De financieel adviseurs van Lamberink adviseren u graag in uw mogelijkheden voor nu en later!

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Nieuwe woning financieren? Er is meer mogelijk dan u denkt!
Richard Derks
Neem contact op met Richard

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Bekijk overzicht