NIEUWSUPDATE: wat doet het Coronavirus met de huizenmarkt?

Geschreven door Justin Milané op 20 maart 2020

Het coronavirus zal ook de huizenmarkt raken en leiden tot een minder harde prijsstijging. Tot een prijsdaling zal het niet komen, omdat de krapte op de woningmarkt nog altijd groot is, stellen economen van Rabobank.

Medio februari voorspelde Rabobank nog dat de huizenprijzen dit jaar zouden stijgen met 5,5 procent en volgend jaar met 2,5 procent. Nu het coronavirus om zich heen grijpt, passen de economen van de bank hun prognoses aan.
"Op dit moment ligt het voor de hand dat de huizenprijzen dit jaar minder hard zullen stijgen dan 5,5 procent", aldus de bank vandaag in een bericht over de huizenmarkt.

Minder vraag naar huizen
De economen verwachten dat de vraag naar huizen zal afnemen als gevolg van het coronavirus. Dat komt doordat meer mensen werkloos zullen worden en daardoor geen nieuw huis kunnen kopen.
Daarnaast tast de coronacrisis het vertrouwen van Nederlanders in de economie als geheel aan, en dus ook in de woningmarkt. Ook dat leidt tot een lagere vraag naar woningen en dus tot lagere huizenprijzen.

Nog altijd te weinig huizen
Daar staat tegenover dat de grote krapte op de woningmarkt voorlopig aanhoudt. Vorige maand werd bekend dat het tekort aan woningen alleen maar toeneemt. Bovendien is de hypotheekrente nog altijd historisch laag. Beide factoren drijven de huizenprijzen juist op.
Daarnaast heeft het kabinet een omvangrijk pakket maatregelen getroffen waarmee zo veel mogelijk werknemers hun baan moeten kunnen behouden, nu de economie deels plat ligt. Daarmee zou ook de vraag naar huizen beter op peil moeten blijven.

Cruciaal: hoe lang duurt de crisis?
De uiteindelijke impact van het coronavirus op de economie en de huizenmarkt in het bijzonder, zal afhangen van hoe lang het duurt om het virus onder controle te krijgen.
Rabobank gaat er in de analyses vanuit dat Nederland het virus in het tweede kwartaal onder controle krijgt, zodat de economie in de tweede helft van 2020 weer geleidelijk normaliseert.

Ben jij nu wel benieuwd wat jouw woning waard is, maar voorlopig even geen makelaar bij je over de vloer? Check dan eenvoudig en gemakkelijk de waarde vanaf de bank, online!

Wil je meer lezen over wat voor gevolgen het coronavirus heeft op de huizenmarkt? Lees hier het volledige artikel.

Bron: RTLZ

NIEUWSUPDATE: wat doet het Coronavirus met de huizenmarkt?
Justin Milané
Neem contact op met Justin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Bekijk overzicht