Sprekende Cijfers Woningmarkten - Q1 2021

Geschreven door Arjan Lamberink op 23 april 2021

De woningmarkt is in Noord Nederland in het afgelopen kwartaal steeds verder onder druk komen te staan. De verhuisbewegingen vanuit de Randstad naar landelijk gebied nemen toe, dit betreffen voornamelijk vijftigers en zestigers in de middel dure en dure koop. In combinatie met de sterk groeiende regionale vraag ontstaat ook in het Noorden een schaarste crisis, waarbij het aantal verkopen gemiddeld met 20% zijn gedaald ten opzichte van het 1e kwartaal van 2020.

Noorden wil 220.000 extra woningen bouwen
De noordelijke provincies en de gemeenten Emmen, Assen, Groningen en Leeuwarden hebben ter aanvulling op het ‘Deltaplan voor het Noorden’ een aantal extra bouwstenen toegevoegd. Een belangrijk onderdeel is hiervan is het bouwen van 220.000 woningen bovenop het voorgenomen aantal van 100.000 nieuwbouwwoningen, als antwoord op de veranderende demografische ontwikkelingen in combinatie met de sterk toenemende vraag.
Voorwaarde is een verbeterde bereikbaarheid om stedelijke netwerken te stimuleren, met de Lelylijn, de Nedersaksenlijn en de IJmeerlijn als noodzakelijk geachte investeringen.Klik hier voor de brochure ‘Bouwstenen voor het Deltaplan’.

Woningaanbod verder gedaald, prijzen zijn verder gestegen
De aanboddaling is in het afgelopen kwartaal verder doorgezet in zowel Groningen (-36%), Drenthe (-27%) als Friesland (-30%). Hiermee ligt de aanboddaling in de drie provincies onder het landelijke gemiddelde van -41,8%. De prijzen stegen in deze periode in Noord-Nederland gemiddeld 19% ten opzichte van Q1 2020, dit is een stijging van 4,65% in vergelijk met het vorige kwartaal.
Een woning kost door de prijstoename gemiddeld € 289.000,- in het noorden van Nederland. Tussen de gemeenten bestaan echter sterke prijsverschillen. Kopers in de stad Groningen betalen gemiddeld 307.000,- voor woning, terwijl een koper in Leeuwarden gemiddeld 254.000,- betaalt.

Lees hier de volledige rapportage

Wilt u meer informatie over de woningmarkt in uw regio? Neem dan contact op met Arjan Lamberink via onderstaande gegevens.

Arjan Lamberink
Neem contact op met Arjan

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Bekijk overzicht