Sprekende Cijfers Woningmarkten - Q2 2020

Geschreven door Arjan Lamberink op 23 juli 2020

Hierbij presenteren wij de kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten van Lamberink Makelaars & Adviseurs, partner in Dynamis. Dit rapport beschrijft de actuele stand van zaken op de woningmarkt van Noord-Nederland, naast de cijfermatige aanbod- en transactieontwikkelingen wordt uitgebreid aandacht besteed aan de lokale marktomstandigheden. Uit het rapport blijkt dat door de coronacrisis meer mensen hun woning te koop zetten. In de noordelijke provincies is deze ontwikkeling met name zichtbaar in de steden, hierbuiten is de impact van de coronacrisis op het woningaanbod beperkt.

In de steden zetten meer eigenaren zetten hun woning te koop
Sinds de start van de intelligente lockdown worden in de noordelijke steden meer woningen te koop gezet dan in 2019, terwijl het aantal aanmeldingen in de eerste maanden van 2020 hier nog lager lag dan vorig jaar. Veel woningeigenaren zien dit als het juiste moment om te verkopen, om eventuele prijsdalingen en een slechtere verkoopbaarheid voor te zijn.

Extra aanbod aanjager van dynamiek
Woningzoekers laten zich niet afschrikken door de coronacrisis, maar zien de ontstane onzekerheid juist als kans om op korte termijn te kopen. Door het extra aanbod kunnen meer zoekers tot aankoop over gaan. In Leeuwarden resulteerde dit zelfs in een recordaantal verkopen.

Coronacrisis versnelt verkopen
Zowel kopers als verkopers voelen steeds meer de urgentie om de verkoop plaats te laten vinden, waardoor woningen steeds sneller worden verkocht. In alle drie de provincies was sprake van een recordsnelheid. In Friesland nam de gemiddelde verkooptijd met ruim twee weken af en ook in Groningen (9 dagen korter) en Drenthe (8 dagen korter) vonden woningverkopers sneller een koper. Hieruit blijkt dat beide partijen minder tijd nemen voor de onderhandelingen over de prijs en de voorwaarden.

Lees hier het volledige rapport over de woningmarkt in Noord-Nederland.

Arjan Lamberink
Neem contact op met Arjan

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Bekijk overzicht