Sprekende Cijfers Woningmarkten - Q2 2021

Geschreven door Arjan Lamberink op 21 juli 2021

Woningmarkt Nederland

De Nederlandse woningmarkt staat nog steeds onder hoge druk, er zijn in het afgelopen kwartaal 34.253 woningen verkocht, dit is 4,1% meer dan het eerste kwartaal van dit jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 komt het aantal transacties echter 11,8% lager uit. De prijzen zijn in het afgelopen kwartaal 7,1% gestegen naar 410.000,-, dit is de grootste prijsstijging in de afgelopen 20 jaar. Er zijn in deze periode 9.200 nieuwbouwwoningen en bouwkavels via NVM makelaars verkocht, dit is een stijging van 24% ten opzichte van vorig jaar. Er zijn 9.700 nieuwbouwwoningen op de markt gekomen, dit geeft een daling van 5% in het afgelopen kwartaal ten opzichte van Q2 2020.

Woningaanbod in het Noorden verder gedaald, prijzen zijn gestegen

De aanboddaling ten opzichte van het tweede kwartaal 2020 is verder doorgezet, bijvoorbeeld in de Gemeente Groningen (-62,4%) Gemeente Assen (-61,4%) en Gemeente Leeuwarden (-60,8%). Provinciaal zien we in Groningen een daling van -7,1%, in Friesland -2,4% en in Drenthe -6,6%. Met uitzondering van Friesland ligt de aanboddaling hiermee boven het landelijke gemiddelde van -3,9%. De prijzen stegen in deze periode in Noord-Nederland met gemiddeld 15% ten opzichte van Q2 2020.

Het belang van het toevoegen van voldoende nieuwbouwaanbod blijft onverminderd groot. Er is echter nog geen sprake van een substantiële versnelling in de processen, die op korte termijn tot meer ontwikkelingen zouden moeten leiden.

Uiteraard zijn wij graag bereid om de mogelijke gevolgen te bespreken voor uw actuele- of toekomstige nieuwbouwprojecten. Daarbij kunnen wij u met ondersteuning van onze databases van dienst zijn om micro-inzicht te verkrijgen in de markt- en vraagzijdeontwikkelingen.

Lees hier het volledige rapport

Wilt u meer informatie over de woningmarkt in uw regio? Neem dan contact op met Arjan Lamberink via onderstaande gegevens.

Arjan Lamberink
Neem contact op met Arjan