Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2-2023

Geschreven door Arjan Lamberink op 24 juli 2023

Woningmarkt veert op, kabinet valt

De bestaande woningmarkt veert weer op, vanuit de vraagdruk zagen wij in het afgelopen kwartaal landelijk een toename in het aantal verkopen van maar liefst +20% ten opzichte van het vorige kwartaal. Het merendeel van de kopers betreffen starters. De transactieprijzen stegen licht met +2,8% ten opzichte van Q1 2023 en er zijn 29% meer woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal.

Op de nieuwbouwmarkt zien wij kleine lichtpuntjes, er zijn 4.500 nieuwbouwwoningen verkocht in het tweede kwartaal, dat is een toename van 12% ten opzichte van het vorige kwartaal. De transactieprijzen zijn slechts 1,2% gedaald, dit is -2,9% lager dan een jaar geleden.

In het Noorden zien wij regionaal relatief grote verschillen ten opzichte van een jaar geleden. Op de bestaande woningmarkt is in de gemeente Assen +14% meer verkocht bij een prijsdaling van -6,2%, in gemeente Emmen +22,7% meer verkocht bij een prijsdaling van 2,4%, in gemeente Groningen is -12% minder verkocht bij een prijsdaling van 13,4%, in de gemeente Opsterland (Drachten e.o.) is -12,2% minder verkocht bij een prijsdaling van -7,2% en in Leeuwarden is -7,6% minder verkocht bij een prijsdaling van -4,4%.

Lees hier het volledige rapport

Arjan Lamberink
Neem contact op met Arjan

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ben je ook toe aan een nieuw droomhuis? Kom dan naar de najaarseditie van het Woon! Event in Assen.

Ben je ook toe aan een nieuw droomhuis? Kom dan naar de najaarseditie van het Woon! Event in Assen.

Woonopgave versus woonbehoefte: Visie Lamberink - Rabobank & gemeenten

Woonopgave versus woonbehoefte: Visie Lamberink - Rabobank & gemeenten

Woonopgave en woonbehoefte zijn twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden, maar die verschillende betekenissen hebben.
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie