Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3-2017

In dit kwartaalbericht Sprekende Cijfers Woningmarkten van Lamberink Makelaars & Adviseurs, partner in Dynamis willen we u inzicht verschaffen in de woningmarkten van de gemeenten in Noordoost Nederland waar wij als Lamberink Makelaars vestigingen hebben. Dit doen we door cijfers te laten zien van de aanbod- en transactieontwikkelingen en de prijs- en nieuwbouwontwikkelingen.

In de rapportage zijn de cijfers gehanteerd van de bestaande- en nieuwbouw die worden aan- en afgemeld op het vastgoedplatform Funda. Bijgaande rapportage wijkt zo af van de eerder gepubliceerde cijfers van de NVM, die zijn gebaseerd op alleen bestaande bouw en NVM-woningmakelaars registraties.


Nederland
Landelijk was het derde kwartaal een zeer sterk kwartaal. Het aantal transacties liet zowel op kwartaal- als jaarbasis een duidelijke stijging zien (+6%). In totaal werden er 62.750 woningen verkocht. De marktdruk blijft daardoor sterk stijgen en resulteert in een dalend beschikbaar aanbod en toenemende prijzen. De mediane verkoopprijs lag afgelopen kwartaal op € 263.900, 9,6% hoger dan een jaar geleden. Als we kijken in ons werkgebied (Groningen, Drenthe en N-O Overijssel) dan valt het volgende op.


Provincie Groningen
In de provincie Groningen zijn in het afgelopen kwartaal 1.998 huizen verkocht. Hierdoor stijgt de marktratio van 34% naar 39%. De verschillen tussen de gemeenten blijven echter groot. De marktdruk neemt in en rondom de gemeente Groningen telkens meer toe. Dit leidt mede tot verhuizingen van Groningen naar andere steden en dorpen. Met name Haren en Assen kennen een sterke aantrekkingskracht van Stadjers, in mindere mate Zuidhorn, Leek, Eelderwolde en Drachten. Tegenover een toenemende marktdruk in en rondom stad Groningen, blijft er sprake van een rustige woningmarkt in onder andere De Marne, Eemsmond en Bellingwedde.


Provincie Drenthe
De situatie in Drenthe is vergelijkbaar met deze in Groningen. In Assen is sprake van een oplopende marktdruk met sterk toenemende prijzen. Buiten Assen is de woningmarkt meer in evenwicht of is er zelfs nog sprake van een kopersmarkt. Wel zien we in nagenoeg alle gemeenten in Drenthe een daling van het beschikbare woningaanbod en een stijging van het aantal verkopen. De dynamiek op de Drentse woningmarkt is dan ook groot.


Noordoost Overijssel
De gemeente Hardenberg neemt het beschikbare woningaanbod in een snel tempo af. In totaal daalde het beschikbare woningaanbod met maar liefst 16% in één kwartaal. De scherpe daling komt grotendeels door een groot aantal verkopen in de afgelopen drie kwartalen. Wel zijn er duidelijke verschillen zichtbaar tussen de stad Hardenberg en de kernen rondom de stad die onderdeel zijn van de gemeente.
Na de opening dit voorjaar van onze nieuwe vestiging in Appingedam vindt u ons nu ook in Coevorden! Onze 8e vestiging staat aan de Krimweg 6 in Coevorden. Vanaf de volgende editie vindt u ook de woningmarktcijfers van de gemeente Coevorden in onze rapportage. Mochten er naar aanleiding van de rapportage nog vragen zijn, dan staan wij u graag te woord.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Bekijk overzicht