Sprekende Cijfers Woningmarkten - Q3 2020

Geschreven door Arjan Lamberink op 22 oktober 2020

Lamberink Makelaars: Verkooprecord door toegenomen vraag naar dure woningen

Nooit eerder werden in de zomermaanden zoveel woningen verkocht in Noord-Nederland als in 2020. De verkooptoename is het sterkst onder woningen in hogere prijsklassen. Zo verdubbelde het aantal verkopen van woningen met een vraagprijs hoger dan 5 ton vergeleken met vorig jaar.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2020 van Lamberink Makelaars (partner in Dynamis).

Drukke zomer op de woningmarkt
Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal woningverkopen ruimschoots togenomen, in Friesland en Drenthe is zelfs sprake van het hoogste aantal verkopen in een kwartaal sinds 2017. Deze piek in de zomer is een opvallende ontwikkeling, aangezien de verkoopcijfers normaal gesproken afzwakken in deze vakantiemaanden. In vrijwel alle gemeenten en over de hele breedte van de markt zijn de verkoopcijfers hoger dan vorig jaar.

Meer kopers van buiten de regio
Het aantal verhuizingen vanuit steden naar omliggende gemeenten neemt al langere tijd toe. In 2020 verhuisde voor het eerst meer dan de helft van de verkopers in de gemeente Groningen naar een woning in een andere gemeente. De verhuisbewegingen van Groningen naar Assen nemen echter niet toe.

Behoefte aan nieuwbouw blijft onverminderd groot
Nieuwbouw is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de vraag en om de prijzen op de bestaande markt te dempen. In Noord-Nederland zijn 7% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan vorig jaar, terwijl het aanbod met maar liefst 21% is gedaald. In Assen, Groningen en Leeuwarden zijn door het gebrek aan nieuwe projecten al minder nieuwbouwwoningen verkocht dan vorig jaar. De krapte in het nieuwbouwsegment neemt steeds verder toe.

Lees hier volledige rapportage

Wilt u meer informatie over de woningmarkt in uw regio? Neem dan contact op met Arjan Lamberink via onderstaande gegevens.

Arjan Lamberink
Neem contact op met Arjan

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Verhuisbericht

Verhuisbericht

Makelaardij Zuidlaren
Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Bekijk overzicht