Sprekende Cijfers Woningmarkten - Q4 2022

Geschreven door Arjan Lamberink op 20 januari 2023

De woningmarkt is wederom verder afgekoeld door de invloed van de gestegen hypotheekrente, hogere energielasten en inflatie. Hier komt nu het tanende consumentenvertrouwen bij. De gemiddelde transactieprijs is ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 3,7% gedaald naar 407.000,-. Dit is ten opzichte van vorig jaar een daling van 6,4%. Bijna de helft van de bestaande woningen is boven de vraagprijs verkocht.

In Noordoost Nederland zien we dat de prijscorrecties in een aantal regio's milder zijn dan landelijk met een paar uitschieters in negatieve en in positieve zin. In NoordOverijssel daalden de prijzen licht met -2,5% ten opzichte van een jaar geleden, in Zuidoost-Drenthe met -1,9%, in Noord-Drenthe -3,9%. In Groningen daalden de prijzen met -6,5%, in Delfzijl stegen de prijzen met maar liefst 14,3% en in NoordFriesland daalden de prijzen met -4,8%.

Het woningaanbod nam in de provincie Drenthe licht toe naar 1.451 woningen, ten opzichte van 1.390 woningen aan het einde van het voorgaande kwartaal. In de provincie Groningen is het aanbod marginaal gestegen naar 1.467 woningen ten opzichte van 1.430 woningen in Q3 en in Friesland bleef het aanbod nagenoeg gelijk op 1.636 woningen ten opzichte van 1.640 woningen in het voorgaande kwartaal. Het aantal nieuwbouwtransacties is verder gedaald met -46% ten opzichte van vorig jaar. De dalende prijzen van bestaande woningen en het tandende consumentenvertrouwen spelen hierbij een belangrijke rol. Het teruglopend aantal transacties is echter sinds Q2 2021 een trend. De oorzaken hiervan zijn in eerdere publicaties van Sprekende Cijfers benoemd.

Lees hier het volledige rapport

Wilt u meer informatie over de woningmarkt in uw regio? Neem dan contact op met Arjan Lamberink via onderstaande gegevens.

Arjan Lamberink
Neem contact op met Arjan