Sprekende Woningcijfers Woningmarkten Q2 - Gemeenten Groningen, Appingedam & Delfzijl, Assen, Aa en Hunze & Tynaarlo, Emmen en Hardenberg

Landelijk zijn de groeicijfers van het aantal huizenverkopen aanzienlijk minder groot dan in de afgelopen anderhalf jaar. Er is weinig nieuw woningaanbod en de prijzen zijn sterk gestegen. De gemiddelde verkooptijd in Nederland is op dit moment 82 dagen. Maar zoomen we in op het werkgebied van Lamberink Makelaars & Adviseurs (Groningen, Drenthe en N-O Overijssel) dan valt het volgende op.
Provincie Groningen
In de provincie Groningen zijn in het afgelopen kwartaal 1.885 huizen verkocht. Hierdoor ligt de marktratio net als in het eerste kwartaal op 34%. Binnen de provincie zijn tussen de gemeenten enorme verschillen. Zo kent de provincie Groningen zowel de meest ruime woningmarkten als één van de meest krappe woningenmarkten van Nederland. In de gemeente Groningen ligt de marktratio bijna op het hoogste van Nederland met een ratio van 137%. Nabij gelegen gemeenten Haren en Zuidhorn ondervinden daarnaast een stevige druk doordat huishoudens vanuit Groningen naar deze gemeenten verhuizen. In onder andere De Marne en Veendam blijft vooralsnog sprake van ruime marktomstandigheden.
Provincie Drenthe
Ook de provincie Drenthe kent meerdere gezichten. In Assen draait de woningmarkt op volle toeren, dit is ook goed zichtbaar in de snelle verkoop van alle nieuwbouwprojecten binnen de gemeente. Buiten Assen is veelal nog steeds sprake van een kopersmarkt. Met name in De Wolden, Westerveld en Hoogeveen blijven de marktomstandigheden relatief ruim. Toch neemt ook daar het beschikbare woningaanbod gestaag af.
Noordoost Overijssel
De gemeente Hardenberg, waar we een vestiging hebben, heeft net als in het eerste kwartaal een sterk kwartaal achter de rug. In totaal werden er 167 woningen verkocht, een stijging van 2% ten aanzien van het eerste kwartaal. Het beschikbare woningaanbod loopt mede door het aanhoudende hoge aantal verkopen relatief rap terug. In totaal staan er nog 739 woningen te koop, 23% minder dan een jaar geleden.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Bekijk overzicht