Steeds meer huishoudens 'boven water'

Door de aantrekkende woningmarkt worden veel huishoudens die de laatste jaren 'onder water' stonden, weer op het droge getrokken. Alleen al dit jaar komen er volgens onderzoek van de Rabobank 150.000 boven water, wat betekent dat hun huis weer meer waard is dan de hoogte van hun hypotheek.

De bank rekent erop dat deze ontwikkeling zich volgend jaar voortzet met nog eens 170.000 huishoudens. De woningmarkt groeit voorspoedig, schrijft de grote hypotheekverstrekker in een donderdag gepubliceerd rapport. Ook wordt er veel afgelost op hypotheken. Begin 2014 stonden er nog ruim een miljoen huishoudens onder water, ruwweg een vijfde van het totaal met een hypotheek. Eind dit jaar zijn dat er naar verwachting nog 730.000 en over tien jaar nog zo'n 108.000.

In heel 2015 worden waarschijnlijk 182.000 woning verkocht. Dat is bijna een vijfde meer dan vorig jaar. In 2016 verwisselen er naar schatting tussen de 175.000 en 195.000 huizen en appartementen van eigenaar. Ook de huizenprijzen blijven in de lift zitten. Volgens Rabobank worden woningen dit jaar gemiddeld 2,75 procent duurder en volgend jaar tussen de 2,75 tot 4,75 procent.

Dat het goed blijft gaan met de woningverkopen, komt voornamelijk door de economische groei die gestaag doorzet, zegt Rabo-econoom Pieter van Dalen. Belangrijk is dat de koopkracht van veel huishoudens groeit, dat de werkgelegenheid toeneemt en dat hypotheekrente nu nog erg laag is.

Voor de crisis stonden er overigens ook al huishoudens onder water. In 2008 ging het om ongeveer 13 procent van degenen met een hypotheek. Mensen namen toen ook vaak een hypotheek die bij afsluiten al hoger was dan de waarde van hun huis.

Bron: NVM

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Kloosterveen groeit

Kloosterveen groeit

De gewilde woonwijk Kloosterveen groeit, zo is te lezen in de ruimtelijke plannen van de gemeente Assen. Er kunnen in totaal zo’n 2.250 nieuwe woningen gebouwd worden op het land...
Er hangt een succesvolle verko(o)p(er) in de lucht!

Er hangt een succesvolle verko(o)p(er) in de lucht!

U wilt uw huis verkopen, maar weet nog niet waar uw droomhuis precies staat? Verbreed uw horizon en maak kans op een gratis ballonvaart over Hardenberg en...
Bekijk overzicht