Waarom afgekoelde huizenmarkt leidt tot zorgen over nieuwbouw

Geschreven door Arjan Lamberink op 7 april 2023

Het klinkt als huizenzoeker ongetwijfeld goed: 'Koper heeft iets meer kans op Drentse woningmarkt'. Het was de kop van een artikel naar aanleiding van de vandaag uitgekomen kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM.

Toch zorgt dit nieuws ook voor een spagaat op de woningmarkt. Want waar de bestaande koopwoningen nu weer iets meer in trek raken, daar worden nieuwbouwhuizen steeds duurder. En voor veel mensen zelfs onbetaalbaar.

Prijsverschil neemt toe
"De prijzen zijn afgelopen kwartaal licht gedaald. En dus ziet men meer kansen op de bestaande markt", legt Arjan Lamberink uit. Hij is directeur nieuwbouw bij Lamberink makelaars & adviseurs. Volgens hem zit de interesse vooral bij het duurdere segment huizen.

Als je kijkt naar het prijsverschil op de nieuwbouwmarkt in vergelijking met die van bestaande woningen, dan neemt dat verschil steeds verder toe. "Dat heeft onder andere te maken met het stijgen van bouwkosten en grondprijzen", vertelt Lamberink.

Al benadrukt hij dat er ook nog zat mensen zijn die de voordelen van nieuwbouwwoningen zien. Namelijk duurzaam en energiezuinig bouwen en weinig onderhoud.

Zorgelijk
Natuurlijk zijn dat fijne voordelen, maar dan moet het natuurlijk wel betaalbaar zijn. Leg je voor een bestaande woning nu gemiddeld 394.000 euro neer, is dat voor een nieuwbouwwoning 468.000 euro. En dat zorgt ervoor dat nieuwbouwwoningen onbereikbaar worden voor consumenten, een zorgelijke ontwikkeling vindt de NVM.

Zoals gezegd gaat het vaak om woningen in het duurdere segment. Volgens Lamberink zijn het vooral jonge gezinnen die een volgende stap willen maken naar een huis met wat meer ruimte. Maar die nu vaker uitwijken naar bestaande woningbouw. En waarom zou je als bouwbedrijf dan nog een schop in de grond steken als consumenten zich terugtrekken?

Nieuwbouwdirecteur Lamberink noemt het een complex probleem. Waar niet een eenduidige, simpele oplossing voor is. Want niet alleen de stijgende bouwkosten en grondstofprijzen zijn de boosdoeners.

"Kijk daarnaast ook eens naar vertragende factoren zoals wet- en regelgeving. De te volgen procedures en dan ook nog gemeenten die worstelen met capaciteitsproblemen", aldus Lamberink.

Vertrouwen
De NVM noemt als een van de oplossingen het terugwinnen van het vertrouwen bij consumenten. Nu is het vaak zo dat een nieuwbouwproject doorgaat bij 70% verkochte huizen, maar de makelaarsvereniging wil dat dit percentage omlaag gaat. Zodat de bouw eerder begint en zo de kosten niet verder stijgen.

"Dat is een pleidooi dat al jaren gaande is", legt Lamberink uit. Hij noemt het een belangrijke factor om een project te laten slagen. "Maar dan moeten de opvolgende woningen natuurlijk ook wel worden verkocht, anders los je het probleem alsnog niet op."

Lees hier het volledige artikel >

Bron: RTV Drenthe / Ronald Oostingh

Arjan Lamberink
Neem contact op met Arjan

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Plan voor duizenden extra woningen tussen Assen en Groningen valt goed bij provincie, niet bij gemeente Noordenveld

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Woningbouwsector smeekt om impulsen

Bekijk overzicht